”Helt ærligt! Hvor meget får du ud af et møde, hvis du er stresset?”

Du kender det helt sikkert. Du har glædet dig til et møde, en spændende konference eller at komme på kursus. Endelig skal der masser af input din vej. Inspiration og værktøjer du skal bruge i dit daglige arbejde, og som måske endelig skal bringe dig videre med dine opgaver eller projekter. Det giver fornyet motivation.

MEN på dagen er din yngste syg. Bilen vil ikke starte, eller der er sporarbejde på Stogslinien.

Det tager alt for lang tid at komme ud af døren. Måske er alle bilruderne tilisede. Toget forsinket. Og nu er du i tvivl om, om du kan nå at få købt en blomst til din gamle skoleveninde, som du skal til middag hos direkte efter kurset.

Din nærmeste kollega Peter er på ferie. Peters mail er viderestillet til dig, så du har siden i går forsøgt at komme på forkant, så kundehenvendelserne kan håndteres, imens du er afsted på dit længe ventede kursus eller konference …

Pyha ..!

Så lidt hænger fast, når du er stresset

Hvad bliver resultatet? Det giver sig selv: Når du endelig når hen på kursusstedet, er dine tanker alle mulige andre steder. Intet af det -ellers så spændende- faglige indhold sidder fast, fordi dit nervesystem er i alarmberedskab for at klare alle udfordringerne på én gang.

Stressede situationer sænker din evne til korttidshukommelse og fokusering. Hvis du så også er på både telefon og mail undervejs i konferencen med adspredelse og distraktion, som de uundgåelige bivirkninger, er udbyttet af dit møde endnu mere i fare. Det sociale har du slet ikke overskud til, så ret meget networking bliver det faktisk ikke til på DIN dag væk fra kontoret.

Ja, undskyld skræmmebilledet – men kan du genkende lidt af det? Kender du fornemmelsen af, at der er ALT for meget i dit hoved til, at du kan tage mere ind. Du ved godt, at det går ud over læringen og alt det, du egentlig gerne ville have haft ud af det.

Ro på! Du er, hvor du skal være lige nu

Livet rammer, og hverdagen slukker ikke – heller ikke, selvom vi er på kursus. Du kan sidde i det mest inspirerende møde, og alligevel har du en tiendedel eller mere af din bevidsthed nede i tasken på din smartphone, hvor mails og beskeder fortsat tikker ind. Det er et vilkår! I en moderne tidsalder er multitasking tæt på at være standard.

Skal du være tilstede og få det fulde udbytte, er du nødt til at kunne fortælle dit nervesystem, at der er ro og ingen fare. Du skal kort og godt have nervesystemets alarmberedskab sænket. For at det kan ske, skal du overbevise dig selv (og din krybdyrhjerne, som står for de velkendte kamp, flugt og frys-reaktioner, som aktiveres under stress)om, at du er på netop dét sted, hvor du skal være lige nu og her.

Det er o.k. at slippe tankerne om alle de andre livsarenaer, der optager din opmærksomhed og kræver din energi. Her er der heldigvis hjælp at hente i både omgivelserne, hos andre og i dig selv.

Undværlighedens dilemma

Det er rart at vide, at der er brug for én. Men det er bedst for din evne til at deltage i møder og få et godt udbytte af dem, at du ikke er stresset, men at du i stedet kan fokusere på det, du er i netop nu. Derfor skal du kunne hvile i, at du er undværlig i alle andre sammenhænge end den, du befinder dig i lige nu.

”Ja, ja, det er da lettere sagt end gjort!” tænker du nok. Og det er også fair. Men lad os se på, hvad vi så reelt kan gøre ved det?

3 råd der kan hjælpe dig til at være tilstede i nuet

Her kommer guldkornene til, hvordan du kan hjælpe digselv til at opnå et bedre udbytte af de mødesammenhænge, du deltager i:

Det handler om tre ting:

1) Selvledelse

2) Kalenderstyring

3) At narre dit nervesystem til at hjælpe dig til at være tilstede i nuet.

1. Styr din kalender – så andre kan se det

Det er nok den mindst sexede del af dette punkt, så lad os få den af vejen først!

I dagene/ ugerne op til dit kursus eller den konference, du skal afsted på, skal du lave et par frontløbere for din ikke tilstede-agent i dit mailprogram. Det vil sige, at du i god tid og gerne flere gange, minder din chef, dine kolleger og eventuelle medarbejdere om, at du kommer til at være væk på en eller flere givne datoer. På den måde opdrager du både din omverden og dig selv til, ikke at putte for meget i kalenderen op til at du skal være væk.

Du forebygger også chokeffekten ved, at nogen troede, at de kunne få fat på dig, men i stedet pludselig – når de står og skal bruge dig – får en mail om, at du ikke er tilgængelig.

2. Selvledelse er et grundvilkår, du skal mestre

Du skal vænne dig til at stille skarpt på den kontekst, du træder ind i, umiddelbart før du træder ind i den.

– Ta’ fem minutter til at læse en (allerede udprintet) mødedagsorden igennem inden et møde.

– Sæt dig med lukkede øjne, og fokusér dine tanker på at bevæge dig bevidst FRA det, du skal ud af (f.eks. trafikken og morgenkaos) og TIL det, du skal indtil (mødet/ kurset/konferencen).

Så stiller du skarpt, og det skal du gøre bevidst. Hvis du har lyst til at fordybe dig i selvledelsesperspektivet, kan jeg anbefale at læse Steen Hildebrandts tekster om ”Leadership of the Event”, som behandler netop dette perspektiv og det meget krævende og kaleidoskopiske moderne arbejdslivs grundvilkår.

3. Sådan får du ro på nervesystemet

Et stresset nervesystem er et nervesystem i alarmberedskab. Årsagen er, at vores bevidsthed oplever det som nødvendigt. Så skal du snappe ud af stressen, skal du fortælle din hjerne, at der er ro og ingen fare omkring dig. Det er der mange måder at gøre på, men de to, der passer bedst til en mødesammenhæng er nok disse:

1) Placer dig et sted i lokalet, hvor du har udsyn over mest muligt af lokalet. Du skal have overblik over de andre deltagere og meget gerne udgangen. Når du har sat dig, så dan dig et indtryk af rummet. Det signalerer til dit nervesystem, at du ved, hvordan du kan flygte, hvis det skulle blive nødvendigt.

Det lyder måske skørt at tænke på flugt fra et møde (eller måske ikke fra alle møder?), men her tager du en stressfaktor og fjerner den fra din hjerne. Du fortæller dig selv, at det er helt o.k. at være lige her lige nu, og at du ikke er truet.

2) Tøm lungerne for luft. Sig til dig selv, at nu forlader alle tanker, der ikke har med dette møde at gøre, dit sind. Lad derefter ny luft sive naturligt ind i lungerne efterfølgende (UDEN at tage en dyb indånding – det spænder du nemlig bare op af!).

Forestil dig at den nye, rene luft, du indånder, giver dig frisk energi til at suge læring og udbytte til dig fra det, du skal til at deltage i. Gentag tre gange.

3) Hent en kop varm te eller kaffe, og nu er du parat til at deltage fuldt ud i dit møde.

–God læringslyst!

 

Marika Tingleff

Organisationspsykolog (Cand.psych. aut.)